motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Kluseczki ziemniaczane

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kluseczki z gotowanych ziemniaków

Kluseczki ziemniaczane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluseczki ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Kluseczki ziemniaczane
Ugotowane ziemniaki mielimy maszynką do mięsa. Do zmielonych ziemniaków dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, sól i jajko. Wyrabiamy na jednolitą masę. Urywamy część ciasta, stolnicę podsypujemy mąką i robimy wałeczek. Następnie wyciskamy szklanką kluseczki. W garnku gotujemy wodę z solą i wrzucamy przygotowane kluski. Od wypłynięcia na powierzchnię gotujemy 2 minuty.
Kluseczki ziemniaczane
Ugotowane ziemniaki mielimy maszynką do mięsa
Kluseczki ziemniaczane
Do zmielonych ziemniaków dajemy resztę składników i wyrabiamy
Kluseczki ziemniaczane
Z wyrobionego ciasta urywamy część i toczymy wałeczek
Kluseczki ziemniaczane
Z przygotowanych wałeczków szklanką wykrawamy kluseczki