bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Kluski bez piany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo ciekawy i smaczny... ten przepis. Polecam

Kluski bez piany

Składniki:

Kluski bez piany

 

  • Pół łyżki frytury, 2 dag masła, 2 żółtka, l jajo, l łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Kluski bez piany
Pół łyżki frytury i łyżkę dobrego masła ucierać w donicy na śmietanę. Gdy prawie zbieleje, wpuścić 2 żółtka, każde oddzielnie, i tłuc w donicy, póki nie zgęstnieje. Następnie wlać jedno całe jajo, ciągle trąc w jedną stronę, póki nie zrobi się gęste. Gdy dobrze utarte wsypać po trosze, ciągle jakby pudrując, czubatą łyżkę przesianej mąki i wiercić, aż się równa gęsta masa zrobi. Uważać jednak należy, aby nie wiercić za długo, bo się dzielić będzie, jakby zwarzona. Takie kluski są do tego stopnia trwałe, że je można rano zrobić, a nawet gdy jest za dużo, odstawić ciasto do drugiego dnia. Kłaść łyżką na rosół gotujący i przykryć pokrywką, aby pod¬rosły