Sposób przygotowania:
Kluski czarne (cyganione)
Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy a następnie przeciskamy przez praskę.
3 - 4 obrane opłukane ziemniaki ścieramy na tarce, następnie przekładamy na sitko w celu odsączenia nadmiaru wody.
Wody z startych ziemniaków nie wylewamy zostawiamy w naczyniu. Odsączone starte ziemniaki łączymy z ziemniakami przeciśnietymi przez praskę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i sól do smaku a na koniec skrobie jaka została z odciśniętych startych ziemniaków. Całość dokładnie mieszamy i formujemy kluski.
Kluski wkładamy do gotującej osolonej wody i gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnie wody.
Wyjmujemy jedną kluskę i sprawdzamy krojąc ją na pół czy jest ugotowana czy jeszcze nie.
Do gotowania klusek możemy dodać wodę po odsączeniu startych ziemniaków.
3 - 4 obrane opłukane ziemniaki ścieramy na tarce, następnie przekładamy na sitko w celu odsączenia nadmiaru wody.
Wody z startych ziemniaków nie wylewamy zostawiamy w naczyniu. Odsączone starte ziemniaki łączymy z ziemniakami przeciśnietymi przez praskę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i sól do smaku a na koniec skrobie jaka została z odciśniętych startych ziemniaków. Całość dokładnie mieszamy i formujemy kluski.
Kluski wkładamy do gotującej osolonej wody i gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnie wody.
Wyjmujemy jedną kluskę i sprawdzamy krojąc ją na pół czy jest ugotowana czy jeszcze nie.
Do gotowania klusek możemy dodać wodę po odsączeniu startych ziemniaków.
gusia1000