BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1227]

Kluski czarne (cyganione)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dlaczego cyganione zatem są to kluski w smaku tak jak czarne ale zrobione łatwiejszym sposobem trochę okłamane .Jak nie mam za bardzo czasu to właśnie takie kluski robię i są pyszne. Takie kluski podaje z pysznym sosem i dobrym kawałkiem mięsa.

Kluski czarne (cyganione) Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kluski czarne (cyganione)

 

Sposób przygotowania:

Kluski czarne (cyganione)
Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy a następnie przeciskamy przez praskę.

3 - 4 obrane opłukane ziemniaki ścieramy na tarce, następnie przekładamy na sitko w celu odsączenia nadmiaru wody.

Wody z startych ziemniaków nie wylewamy zostawiamy w naczyniu. Odsączone starte ziemniaki łączymy z ziemniakami przeciśnietymi przez praskę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i sól do smaku a na koniec skrobie jaka została z odciśniętych startych ziemniaków. Całość dokładnie mieszamy i formujemy kluski.

Kluski wkładamy do gotującej osolonej wody i gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnie wody.

Wyjmujemy jedną kluskę i sprawdzamy krojąc ją na pół czy jest ugotowana czy jeszcze nie.

Do gotowania klusek możemy dodać wodę po odsączeniu startych ziemniaków.
Kluski czarne (cyganione)
Obrane opłukane ziemniaki ugotować , odcedzić a następnie przecisnąć przez praskę
Kluski czarne (cyganione)
3 - 4 ziemniaki obrane , opłukane zetrzeć na tarce drobne oczka
Kluski czarne (cyganione)
Po starciu ziemniaki przełożyć na sitko i odsączyć
Kluski czarne (cyganione)
Starte ziemniaki połączyć z przeciśniętymi ziemniakami dodać mąkę ziemniaczaną oraz soli do smaku
Kluski czarne (cyganione)
Całość wymieszać i formować kluski