kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Wielkopolskie szare kluchy z okrasą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Sztandarowe danie z Pyrlandii czyli Wielkopolski. Jak przystało na krainę ziemniakiem płynąca są to kluski z pyr. Najlepsze z okrasą z cebulki i boczku oraz kiszoną kapustą.

Wielkopolskie szare kluchy z okrasą

Składniki:

Wielkopolskie szare kluchy z okrasą

podstawowe

 

  • 500g wędzonego boczku
  • 2 białe cebule

 

Sposób przygotowania:

Wielkopolskie szare kluchy z okrasą
Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach, odcisnąć nadmiar soku do miski lub pozostawić na sicie z małymi oczkami do odsączenia. Sok, który powstał z tarcia ziemniaków zostawić na chwilę do ustania, odlać i zebrać pozostałą na dnie skrobię. Dodać do ziemniaków.

Do startych ziemniaków dodać jajka i mąki oraz sól. Ciasto powinno być dość gęste. Jeśli nie jest należy dodać jeszcze nieco maki.

Zagotować w dużym garnku osolona wodę. Na gotująca się wodę zmoczoną łyżką wkładać kluski. Zamieszać i gotować kilka minut od wypłynięcia. Boczek posiekać w drobna kostkę i wytopić na wolnym ogniu. Pod koniec smażenia dodać posiekane w małą kostkę cebule. W garnku roztopić masło klarowane i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę. Dodać łyżkę mąki tworząc zasmażkę, a następnie kiszoną kapustę. Podlać niewielką ilością wody (tak by kapusta była niemal przykryta) oraz dołożyć 2-3 listki laurowe oraz kilka kulek ziela angielskiego.

Gotować około 15 minut. Kluski serwować polane skwarkami z tłuszczem w towarzystwie kapusty kiszonej.