Sposób przygotowania:
Szare kluchy z boczkiem i twarogiem
Obrałam ziemniaki , umyłam je i starłam na tarce na najmniejszych oczkach. Odcisnęłam z wody. Rozbełtałam jaja i dodałam je do ziemniaków. Wsypywałam mąkę i mieszałam , dodałam tyle aby ciasto zrobiło się zwarte , tak abym mogła wrzucać kluseczki do wody .Wsypywałam mąkę łyżką tak na oko wymieszałam i znowu wsypałam , że uznałam że już jest dobrze . Wykładałam ciasto na deskę do krojenia i nad garnkiem maczałam w gorącej wodzie łyżkę i raz raz wrzucałam do garnka kluseczki. Kiedy kluski wypłynęły do góry jeszcze gotowałam 5 minut i wyjmowałam wkładałam do cieplej wody , przemywałam i odcedzałam. Przekładałam do miski i skropiłam oliwa z oliwek . Boczek pokroiłam w plastry i smażyłam na skwarki . Polałam skwarkami kluchy i pokruszyłam twaróg , wymieszałam i było gotowe do jedzenia.