Sposób przygotowania:
Różowe kluski ziemniaczane z sosem serowym
Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy i gorące przeciskamy przez praskę do ziemniaków – odstawiamy do wystygnięcia.
Ugotowanego lub upieczonego buraka ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Przestudzone ziemniaki przekładamy na stolnicę podsypaną mąką, robimy wgłębienie wbijamy w nie jajko, dodajemy startego buraka, mąkę i zagniatamy jednolite gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2,5 cm i kieliszkiem do wódki wykrawamy kluski. Za pomocą widelca na każdej klusce robimy wgłębienie.
Kluski gotujemy partiami w osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy na talerze.
Na patelni podgrzewamy na wolnym ogniu śmietanę z pokruszonym serem gorgonzola – gotujemy około 15 minut aż ser się rozpuści a śmietankę zgęstnieje.
Kluski serwujemy polane sosem serowym
Smacznego.
Ugotowanego lub upieczonego buraka ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Przestudzone ziemniaki przekładamy na stolnicę podsypaną mąką, robimy wgłębienie wbijamy w nie jajko, dodajemy startego buraka, mąkę i zagniatamy jednolite gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2,5 cm i kieliszkiem do wódki wykrawamy kluski. Za pomocą widelca na każdej klusce robimy wgłębienie.
Kluski gotujemy partiami w osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy na talerze.
Na patelni podgrzewamy na wolnym ogniu śmietanę z pokruszonym serem gorgonzola – gotujemy około 15 minut aż ser się rozpuści a śmietankę zgęstnieje.
Kluski serwujemy polane sosem serowym
Smacznego.
zosiani