Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Różowe kluski ziemniaczane z sosem serowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kluski ziemniaczane (kopytka) w nieco odmienionej wersji - z gotowanym burakiem i pysznym sosem serowym na bazie gorgonzoli to bardzo pyszne połączenie, polecam.

Różowe kluski ziemniaczane z sosem serowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Różowe kluski ziemniaczane z sosem serowym

 

Sposób przygotowania:

Różowe kluski ziemniaczane z sosem serowym
Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy i gorące przeciskamy przez praskę do ziemniaków – odstawiamy do wystygnięcia.

Ugotowanego lub upieczonego buraka ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Przestudzone ziemniaki przekładamy na stolnicę podsypaną mąką, robimy wgłębienie wbijamy w nie jajko, dodajemy startego buraka, mąkę i zagniatamy jednolite gładkie ciasto.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2,5 cm i kieliszkiem do wódki wykrawamy kluski. Za pomocą widelca na każdej klusce robimy wgłębienie.

Kluski gotujemy partiami w osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy na talerze.

Na patelni podgrzewamy na wolnym ogniu śmietanę z pokruszonym serem gorgonzola – gotujemy około 15 minut aż ser się rozpuści a śmietankę zgęstnieje.

Kluski serwujemy polane sosem serowym

Smacznego.
Różowe kluski ziemniaczane z sosem serowym
Przestudzone ziemniaki przekładamy na stolnicę podsypaną mąką, robimy wgłębienie wbijamy w nie jajko, dodajemy startego buraka, mąkę i zagniatamy jednolite gładkie ciasto .
Różowe kluski ziemniaczane z sosem serowym
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2,5 cm i kieliszkiem do wódki wykrawamy kluski. Za pomocą widelca na każdej klusce robimy wgłębienie.
Różowe kluski ziemniaczane z sosem serowym
Kluski gotujemy partiami w osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy na talerze.
Różowe kluski ziemniaczane z sosem serowym
Na patelni podgrzewamy na wolnym ogniu śmietanę z pokruszonym serem gorgonzola – gotujemy około 15 minut aż ser się rozpuści a śmietankę zgęstnieje.