Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Zupa dyniowo-ryżowa na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna, treściwa i bardzo rozgrzewająca zupa na wieprzowinie z dynią Hokkaido, ryżem i mlekiem. Zawiera imbir oraz chili.

Zupa dyniowo-ryżowa na ostro Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa dyniowo-ryżowa na ostro

 

  • 1,5 kg mięsa wieprzowego
  • 200 g ryżu arborio
  • 1 kg dyni Hokkaido (waga całej dyni)
  • średnia papryczka chili
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1,5-2 szkl mleka pełnotłustego
  • jarzynka do smaku
  • sól czosnkowa
  • pieprz czarny lub kolorowy

Sposób przygotowania:

Zupa dyniowo-ryżowa na ostro
Duży kawałek wieprzowiny bez kości (szynka, łopatka albo kaczek) zalać zimną wodą i ugotować wywar. Ostudzić, wstawić na noc do lodówki, a po schłodzeniu zdjąć nadmiar tłuszczu. Wywar odcedzić.

Dynię Hokkaido pokroić, wyciąć gniazdo nasienne, a miąższ utrzeć na tarce razem ze skórką (zawiera mnóstwo karotenu i szybko mięknie) albo posiekać pulsacyjnie malakserem.

Wsypać do wywaru, dodać niewielką papryczkę chili (posiekaną albo przeciętą wzdłuż na połowę), łyżeczkę mielonego imbiru, trochę skrzynki do smaku oraz sypki ryż.

Całość gotować ok.20 minut, aż ryż i dynia zmiękną. Zupę zabielić mlekiem i doprawić solą czosnkowy oraz pieprzem.
Zupa dyniowo-ryżowa na ostro
Z mięsa wieprzowego przygotować esencjonalny wywar.
Zupa dyniowo-ryżowa na ostro
Dynię razem ze skórką posiekać malakserem.
Zupa dyniowo-ryżowa na ostro
W wywarze ugotować do miękkości dynię i ryż.
Zupa dyniowo-ryżowa na ostro
Na koniec zupę zabielić mlekiem i doprawić.