Sposób przygotowania:
Szare kluski z grzybami
Połowę ziemniaków obierz i gotuj, a kiedy wystygną przepuść przez praskę. Pozostałą część zetrzyj na drobnej tarce i odciśnij przez ściereczkę (jak najdokładniej).
Do miski włóż ziemniaki ugotowane i surowe, dodaj mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, a także jajka i osad z posoki ziemniaczanej, całość dopraw solą.
Z wyrobionego ciasta formuj nieduże kluseczki z dziurką, gotuj je w osolonej wodzie.
Podawaj z grzybami z patelni.
Do miski włóż ziemniaki ugotowane i surowe, dodaj mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, a także jajka i osad z posoki ziemniaczanej, całość dopraw solą.
Z wyrobionego ciasta formuj nieduże kluseczki z dziurką, gotuj je w osolonej wodzie.
Podawaj z grzybami z patelni.