aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Kluski śląskie z sosem drobiowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kluski śląskie z dziurką w wersji bardziej kalorycznej, gdyż podane z dużą ilością sosu drobiowo - śmietanowego.

Kluski śląskie z sosem drobiowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski śląskie z sosem drobiowym

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie z sosem drobiowym
SOS: Udka gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i Kucharka do miękkości. Następnie wyjmujemy je z wody w której były gotowane i oddzielamy mięso od kości. Ponownie wrzucamy je do wody w której były gotowane. W kubku mieszamy mąkę ze śmietaną i wodą żeby nie było grudek. Wymieszaną mąkę ze śmietaną wlewamy do sosu, energicznie mieszając. Przyprawiamy do smaku pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu przez 3 minuty, co chwilę mieszając.KLUSKI: Ugotowane ziemniaki lekko studzimy i przeciskamy przez praskę. W garnku dokładnie wyrównujemy ich powierzchnię i odrzucamy 1/4 ziemniaków. W to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Ma być jej dokładnie tyle ile było ziemniaków które odrzuciliśmy. Wbijamy jajko i przyprawiamy solą. Z tych wszystkich składników wyrabiamy jednolitą masę ziemniaczaną. Odrywamy po kawałku i formujemy małe kluski, robiąc w nich dziurkę. W garnku gotujemy wodę, wsypujemy sól i powoli wkładamy kluski. Co jakiś czas mieszamy je, żeby nie posklejały się. Gotujemy je przez 2 minuty od wypłynięcia. Gotowe kluski wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na talerzach. Polewamy sosem drobiowo śmietanowym.
Kluski śląskie z sosem drobiowym
Ugotowane udka oddzielamy od kości, ponownie wkładamy do wody w której gotowały się. Zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką. I chwilę gotujemy.
Kluski śląskie z sosem drobiowym
Ugotowane ziemniaki dokładnie tłuczemy i odrzucamy z garnka 1/4 ich część.
Kluski śląskie z sosem drobiowym
w miejsce odrzuconych ziemniaków wsypujemy mąkę i wbijamy jajko, przyprawiamy.
Kluski śląskie z sosem drobiowym
Z wyrobionej masy formujemy kluski z dziurką i gotujemy je 2 minuty od wypłynięcia. Podajemy z sosem.