Sposób przygotowania:
Kluski śląskie z sosem drobiowym
SOS: Udka gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i Kucharka do miękkości. Następnie wyjmujemy je z wody w której były gotowane i oddzielamy mięso od kości. Ponownie wrzucamy je do wody w której były gotowane. W kubku mieszamy mąkę ze śmietaną i wodą żeby nie było grudek. Wymieszaną mąkę ze śmietaną wlewamy do sosu, energicznie mieszając. Przyprawiamy do smaku pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu przez 3 minuty, co chwilę mieszając.KLUSKI: Ugotowane ziemniaki lekko studzimy i przeciskamy przez praskę. W garnku dokładnie wyrównujemy ich powierzchnię i odrzucamy 1/4 ziemniaków. W to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Ma być jej dokładnie tyle ile było ziemniaków które odrzuciliśmy. Wbijamy jajko i przyprawiamy solą. Z tych wszystkich składników wyrabiamy jednolitą masę ziemniaczaną. Odrywamy po kawałku i formujemy małe kluski, robiąc w nich dziurkę. W garnku gotujemy wodę, wsypujemy sól i powoli wkładamy kluski. Co jakiś czas mieszamy je, żeby nie posklejały się. Gotujemy je przez 2 minuty od wypłynięcia. Gotowe kluski wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na talerzach. Polewamy sosem drobiowo śmietanowym.