Sposób przygotowania:
Kluski francuskie z koperkiem
Koperek umyć pod zimną bieżącą wodą i drobno posiekać. Jaja umyć i sparzyć wrzątkiem przed użyciem. Zagotować wodę z dodatkiem soli. Przesiać mąkę. Masło rozetrzeć.Oddzielić żółtka od białek. Do ucieranego masła dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierać. Następnie ubić pianę z białek, dodać do utartego masła z żółtkami, dodać mąkę, posiekany koperek,odrobinę soli i ostrożnie wymieszać. Zmniejszyć ogień. Kluski francuskie formować metalową stołową łyżką. Łyżkę zwilżać za każdym razem w gorącej wodzie. Kawałki ciasta odcinać przy brzegu garnka i wrzucać do wody. Gotować na wolnym ogniu. Ugotowane wyciągać łyżką cedzakową. Podawać bezpośrednio po ugotowaniu.