Sposób przygotowania:
Kluski z polenty z sosem
Polentę, czyli kaszkę kukurydzianą (koniecznie ekspresową!!!) wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy ok. 2-3 minuty, ciągle mieszając - aż kaszka zgęstnieje. Przekładamy do miski, dodajemy mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą, posiekaną natkę pietruszki (ilość według uznania) i - na początek - 2 łyżki mleka. Wyrabiamy masę, żeby była zwarta, można dodać jeszcze ciut mleka albo mąki. Formujemy z masy kluski o dowolnym kształcie. Ja robię najpierw wałeczki, które kroję na kilkucentymetrowe kawałki. Kluski wrzucamy znów na wrzątek i kiedy wypłyną, gotujemy 2-3 minuty, po czym wyjmujemy łyżką cedzakową. *** W międzyczasie przygotowujemy sos - pomidory obieramy ze skórki (po zalaniu wrzątkiem - wtedy ładnie odchodzi) i kroimy na kawałki (można też użyć pomidorów z puszki). Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie albo klarowanym maśle, dodajemy paprykę i pomidory i dusimy do miękkości warzyw. Doprawiamy według uznania (sól, pieprz, zioła - np. tymianek, bazylia, oregano). *** Kluski podajemy z sosem. Ewentualnie przed podaniem można kluski odsmażyć na klarowanym maśle a patelni (to dobre rozwiązanie na odgrzanie na drugi dzień klusków, które zostały z obiadu).
marietta