Sposób przygotowania:
Kluski gotowane na parze z dżemem truskawkowym
Ok 2 łyżki prawdziwego masła roztapiamy w małym garneczku lub w mikrofalówce- zostawiamy do wystygnięcia. Mleko lekko podgrzewamy , mąkę przesiewamy. Do miski wlewamy 1 szklankę letniego mleka kruszymy do niego drożdże - mieszamy. Dodajemy ok 1 łyżkę cukru - mieszamy ponownie. Posypujemy ok 2 łyżkami mąki i nakrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30 min. jajka myjemy w ciepłej wodzie i osuszamy. Do drugiej większej miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka dajemy odrobinę soli i wlewamy wyrośnięty rozczyn. Wszystko mieszamy rękę wyrabiamy ciasto. Dolewamy roztopione wystudzone masło i dalej wyrabiamy . Tak długo aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski. Formujemy kule , posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość formujemy z niego kulki. Układamy na desce posypanej mąką. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Ja swoje kluski gotowałam w urządzeniu do gotowania na parze. Pookładałam je na sicie i włączyłam urządzenie po ok 5 min. Kluski były gotowe. Polałam je dżemem truskawkowym. Super smakują także polane jogurtem.