kasiunia

kasiunia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Kluski na parze, czyli pampuchy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kluski na parze, pampuchy to wielkopolskie kluski drożdżowe gotowane na parze

Kluski na parze, czyli pampuchy

Składniki:

Kluski na parze, czyli pampuchy

 

Sposób przygotowania:

Kluski na parze, czyli pampuchy
Przygotowujemy zaczyn: drożdże mieszamy z częścią mąki, mleka i cukrem, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy wyrosną, dodajemy resztę mąki, mleka oraz jajka i szczyptę soli. Dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie lśniące. Do ciasta wlewamy olej i jeszcze kilka minut wyrabiamy, potem przykrywamy i odstawiamy. Kiedy ciasto wyrośnie, wykładamy je na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm, kroimy w kwadraty. Na środek każdego kładziemy kawałek marmolady (lub owoce), zlepiamy formując pączki. Garnek z wrzącą wodą obwiązujemy ściśle gazą (ja mam taką siatczkową pokrywkę ochronną), luźno układamy pampuchy w odstępach ok. 2 cm. Przykrywamy je garnkiem i gotujemy na parze ok. 12 min. Podajemy polane śmietanką, masłem. sokiem owocowym, przecierem owocowym lub do potraw mięsnych.

Tagi:

jajko jajka