Sposób przygotowania:
Kluski na parze
Do miski wsypujemy make. W szklance podgrzanego mlekarozpuszczamy cukier i drozdze, dodajemy 1 lyzke maki z miski. Do maki dodajemy zoltka, sol, maslo i mleko z drozdzami. Wyrabiamy ciasto. Naczynie z ciastem ustawiamy w cieplym miejscu, przykrywamy i pozostawiamy do wyrosniecia. Gdy ciasto podwoi swoja objetosc, ciasto wyjmujemy i przez chilke wyrabiamy na posypanej maka stolnicy. Nastepnie rozwalkowujemy na placek grubosci ok 1 cm i drazymy krazki. Krazki wykladamy na oproszone maka naczynie, przykrywamy i ponownie odstawiamy na jakis czas do wyrosniecia. Szeroki, duzy garnek napelniamy min. 1/3 woda, przykrywamy gaza, ktora umocowujemy na brzagu. Gdy woda w garnku sie zagotoje, na gazie ukladamy kilka klusek i przykrywamy pokrywa. Parujemy przez 5-7 min, w zaleznosci od wielkosci klusek
msewka
zuzi
anullka7
Anula
evita0007