zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Kluski kładzione

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Ziemniaczane kluchy na obiad......

Kluski kładzione

Składniki:

Kluski kładzione

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski kładzione
Ziemniaki ugotować i zmielić. Mąkę przesiać przez sito na stolnicę, dodać masę ziemniaczaną. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z masłem na puszystą masę, białka ubić na sztywną pianę. Dodać do mąki i ziemniaków, doprawić gałką i solą. Dokładnie wyrobić ciasto. W garnku zagotować wodę, posolić i wrzucać kluski nabierając łyżką. Gotować kilka minut pod przykryciem. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać ze skwarkami.