Sposób przygotowania:
Kluski kładzione z denka z bigosem
Duże ziemniaki obrać umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wbić dwa całe duże jajka. Do nich dodać po szklance mąki pszennej, mąki żytniej oraz dwie duże łyżki mączki ziemniaczanej.
Na koniec dodać łyżkę śmietanki, żeby ciasto tak szybko nie ciemniało. Wszystkie składniki wymieszać razem, ciasto nakładać na denko cienką warstwą i rozsmarować.
Nakładać łyżką na gotującą się wodę ze solą i 2 łyżkami oleju. Po ugotowaniu zahartować zimną wodą. Cebule obrać, pokroić w półksiężyce i usmażyć na złoty kolor, pod koniec smażenia dodać pokrojone kiełbaski w kostkę.
Chwilę podsmażyć i dodać do klusek, na koniec do klusek z cebulką i kiełbaską dodać rozgrzany litr bigosu. Podawać na gorąco.
Na koniec dodać łyżkę śmietanki, żeby ciasto tak szybko nie ciemniało. Wszystkie składniki wymieszać razem, ciasto nakładać na denko cienką warstwą i rozsmarować.
Nakładać łyżką na gotującą się wodę ze solą i 2 łyżkami oleju. Po ugotowaniu zahartować zimną wodą. Cebule obrać, pokroić w półksiężyce i usmażyć na złoty kolor, pod koniec smażenia dodać pokrojone kiełbaski w kostkę.
Chwilę podsmażyć i dodać do klusek, na koniec do klusek z cebulką i kiełbaską dodać rozgrzany litr bigosu. Podawać na gorąco.