ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 193]

Kluski kładzione z denka z bigosem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne i sycące danie w sam raz na zimę kiedy to organizm potrzebuje więcej kalorii. Można do niego wykorzystać bigos świąteczny.

Kluski kładzione z denka z bigosem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kluski kładzione z denka z bigosem

Ciasto na kluski

 

 

 

  • dodatki do dania
  • 4 duże cebule
  • 4 kiełbaski śląskie cienkie
  • 2 kiełbasy śląskie grube
  • pół szklanki oleju słonecznikowego do smażenia cebulki i kiełbas
  • 1 słoik bigosu świątecznego

Sposób przygotowania:

Kluski kładzione z denka z bigosem
Duże ziemniaki obrać umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wbić dwa całe duże jajka. Do nich dodać po szklance mąki pszennej, mąki żytniej oraz dwie duże łyżki mączki ziemniaczanej.

Na koniec dodać łyżkę śmietanki, żeby ciasto tak szybko nie ciemniało. Wszystkie składniki wymieszać razem, ciasto nakładać na denko cienką warstwą i rozsmarować.

Nakładać łyżką na gotującą się wodę ze solą i 2 łyżkami oleju. Po ugotowaniu zahartować zimną wodą. Cebule obrać, pokroić w półksiężyce i usmażyć na złoty kolor, pod koniec smażenia dodać pokrojone kiełbaski w kostkę.

Chwilę podsmażyć i dodać do klusek, na koniec do klusek z cebulką i kiełbaską dodać rozgrzany litr bigosu. Podawać na gorąco.
Kluski kładzione z denka z bigosem
cztery duże ziemniaki trzemy na tarce o małych oczkach
Kluski kładzione z denka z bigosem
Do potartej masy dodajemy dwa całe jajka.
Kluski kładzione z denka z bigosem
Dodajemy mąkę żytnią oraz pszenną i kartoflankę.
Kluski kładzione z denka z bigosem
ciasto układamy na denku i łyżką wrzucamy na gotującą się wodę.
Kluski kładzione z denka z bigosem
kiełbaskę i cebulkę smażymy na złoty kolor

Tagi:

bigos kluski