Sposób przygotowania:
Kluseczki z czerwoną porzeczkąPierwsze przygotowanie ciasta na kluski
Jajka wbijamy do miski. Dodajemy mleko, szczyptę soli i mąkę. Dokładnie mieszamy ciasto. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy odrobinę mleka.
Następne przygotowanie ciasta na kluski
Porzeczki oczyszczamy i płuczemy. Osuszamy na sicie. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Gotowanie kllusek
Kluseczki wrzucamy łyżką do gotującej się i osolonej wody. Mieszamy ostrożnie i chwilę gotujemy. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Śmietanę mieszamy z cukrem waniliowym i zwykłym cukrem do smaku. Pozostałe porzeczki dusimy z cukrem do smaku. Następnie dokładnie miksujemy. Kluski polewamy śmietaną i musem porzeczkowym.
Smacznego!