dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Kluseczki z czerwoną porzeczką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Kluski kładzione z czerwoną porzeczką, polane słodką śmietanką i musem porzeczkowym. Smaczny, letni obiadek.

Kluseczki z czerwoną porzeczką

Składniki:

Kluseczki z czerwoną porzeczką

Kluski:

Ponadto:

  • 1 szkl porzeczek czerwonych
  • cukier
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szkl słodkiej śmietanki

Sposób przygotowania:

Kluseczki z czerwoną porzeczką

Pierwsze przygotowanie ciasta na kluski

Kluseczki z czerwoną porzeczką
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy.

Jajka wbijamy do miski. Dodajemy mleko, szczyptę soli i mąkę. Dokładnie mieszamy ciasto. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy odrobinę mleka.

Następne przygotowanie ciasta na kluski

Kluseczki z czerwoną porzeczką
Do ciasta dodajemy oczyszczone porzeczki i delikatnie mieszamy.

Porzeczki oczyszczamy i płuczemy. Osuszamy na sicie. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.

Gotowanie kllusek

Kluseczki z czerwoną porzeczką
Do gotującej się wody wrzucamy łyżką porcje ciasta i chwilę gotujemy.

Kluseczki wrzucamy łyżką do gotującej się i osolonej wody. Mieszamy ostrożnie i chwilę gotujemy. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Śmietanę mieszamy z cukrem waniliowym i zwykłym cukrem do smaku. Pozostałe porzeczki dusimy z cukrem do smaku. Następnie dokładnie miksujemy. Kluski polewamy śmietaną i musem porzeczkowym.
Smacznego!


Tagi:

jajko jajka