Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Kluski kładzione z ziemniaków i mąki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Podawać je można zarówno na słodko i ze słoniną, z sosem pomidorowym, z serem, do duszonych mięs i warzyw np. kwaszonej kapusty smażonej.

Kluski kładzione z ziemniaków i mąki

Składniki:

Kluski kładzione z ziemniaków i mąki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski kładzione z ziemniaków i mąki
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dokładnie rozetrzeć tłuczkiem. Połączyć w misce z mąką, jajem oraz zimnym mlekiem, osolić i dokładnie wyrobić drewnianą łyżką ciasto, takie jak na kluski kładzione. Na wrzącą osoloną wodę kłaść kluski metalową łyżką, zanurzając ją każdorazowo we wrzątku. Gdy wypłyną pogotować przez chwilę, wybrać cedzakiem i odsączyć. Gorące kluski polać tłuszczem lub lekko wymieszać z kilkoma kawałkami surowego masła. Kluski te, można podawać do sosów, obsmażone na rumiano lub na słodko z cukrem i cynamonem z ubitą słodką śmietanką. Ja dziś zrobiłam te kluseczki na podwieczorek i podałam je z masełkiem oraz słodką proszkowaną czekoladą, przybrane czerwonym jabłuszkiem