Sposób przygotowania:
Kluski kładzione z ziemniaków i mąki
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dokładnie rozetrzeć tłuczkiem. Połączyć w misce z mąką, jajem oraz zimnym mlekiem, osolić i dokładnie wyrobić drewnianą łyżką ciasto, takie jak na kluski kładzione. Na wrzącą osoloną wodę kłaść kluski metalową łyżką, zanurzając ją każdorazowo we wrzątku. Gdy wypłyną pogotować przez chwilę, wybrać cedzakiem i odsączyć. Gorące kluski polać tłuszczem lub lekko wymieszać z kilkoma kawałkami surowego masła. Kluski te, można podawać do sosów, obsmażone na rumiano lub na słodko z cukrem i cynamonem z ubitą słodką śmietanką. Ja dziś zrobiłam te kluseczki na podwieczorek i podałam je z masełkiem oraz słodką proszkowaną czekoladą, przybrane czerwonym jabłuszkiem