kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Kluski kokosowe z sosem jagodowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na bardzo smaczne kluski twarogowe przygotowane z dodatkiem mąki kokosowej. Sos jagodowy przygotowałam z mrożonych jagód. Polecam na obiad.

Kluski kokosowe z sosem jagodowym Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kluski kokosowe z sosem jagodowym

Na kluski :

Sposób przygotowania:

Kluski kokosowe z sosem jagodowym
Mrożone jagody wkładamy do garnka i dodajemy miód, odstawiamy.

Twaróg przeciskamy przez praskę i dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie ciasto. Formujemy podłużne wałeczki i kroimy na małe kluski.

Kluski wkładamy do zagotowanej wody z olejem i solą, gotujemy przez kilka chwil od wypłynięcia. Przekładamy na cedzak i odsączamy.

Garnek z jagodami stawiamy na gazie i zagotowujemy. Do zimnej wody dodajemy skrobię i mieszamy, wlewamy do jagód i zagotowujemy.

Kluski podajemy z przygotowanym sosem.

Na sos :

20 dag mrożonych jagód
3 łyżki miodu
1/2 szkl wody
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

Kluski kokosowe z sosem jagodowym
Składniki na kluski przekładamy do miski i zagniatamy.
Kluski kokosowe z sosem jagodowym
Z ciasta przygotowujemy niewielkie wałeczki.
Kluski kokosowe z sosem jagodowym
Ciasto tniemy na małe kluseczki, które później gotujemy.
Kluski kokosowe z sosem jagodowym
Mrożone jagody przekładamy do garnka i pokewamy miodem.
Kluski kokosowe z sosem jagodowym
Jagody gotujemy razem z miodem.