zuzkaz2

zuzkaz2

Kucharz
[Przepisów: 2]

Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

kluski śląskie z frużeliną wiśniową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Często gotuję kluski ślaskie jednak pierwszy raz na słodko i muszę przyznać, że dzieciom bardzo smakowały.

kluski śląskie z frużeliną wiśniową Więcej zdjęć (2)

Składniki:

kluski śląskie z frużeliną wiśniową

 

 

  • 10-15 dag białego sera
  • 3 łyżki cukru
  • 1łyżeczka skórki pomarańczowej startej na drobnych oczkach
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka słodkiej śmietanki

 

Sposób przygotowania:

kluski śląskie z frużeliną wiśniową
Masa serowa Ser rozgnieść widelcem wymieszać z cukrem, skórka pomarańczową, żółtkiem i śmietanka. Dokładnie wymieszać. Frużelina wiśniowa Wiśnie rozmrozić podlać wodą, zagotować. Mąkę rozmieszać w 1/2 szkl wody. Wlać do gotujących się wiśni. Chwilę gotować na wolnym ogniu, aż będą miały konsystencję kisielu. kluski Szpinak rozmrozić odcisnąć z niego wodę. Ostudzone ziemnaki przecisnąć przez praskę. Dokładnie wymieszać ze szpinakiem i mąkami. Z masy ziemniaczanej zrobić wałek. Odcinać po kawałku, spłaszczyć,włożyć na środek łyżeczke masy serowej zlepic, formując kulkę. Kluski wrzucać do osolonego wrzątku i gotować na średnim ogniu około 5 minut (aż wypłyną na powierzchnię). Wyciągnąć łyżką cedzakową i osączyć z wody. Podawać z frużeliną wiśniową.
kluski śląskie z frużeliną wiśniową
ślaskie