Sposób przygotowania:
kluski śląskie z frużeliną wiśniową
Masa serowa Ser rozgnieść widelcem wymieszać z cukrem, skórka pomarańczową, żółtkiem i śmietanka. Dokładnie wymieszać. Frużelina wiśniowa Wiśnie rozmrozić podlać wodą, zagotować. Mąkę rozmieszać w 1/2 szkl wody. Wlać do gotujących się wiśni. Chwilę gotować na wolnym ogniu, aż będą miały konsystencję kisielu. kluski Szpinak rozmrozić odcisnąć z niego wodę. Ostudzone ziemnaki przecisnąć przez praskę. Dokładnie wymieszać ze szpinakiem i mąkami. Z masy ziemniaczanej zrobić wałek. Odcinać po kawałku, spłaszczyć,włożyć na środek łyżeczke masy serowej zlepic, formując kulkę. Kluski wrzucać do osolonego wrzątku i gotować na średnim ogniu około 5 minut (aż wypłyną na powierzchnię). Wyciągnąć łyżką cedzakową i osączyć z wody. Podawać z frużeliną wiśniową.