halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Kluski z nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kluski ziemniaczane z nadzieniem mięsnym podajemy na obiad np z sosem pieczarkowym , chrzanowym, serowym.

Kluski z nadzieniem

Składniki:

Kluski z nadzieniem

Na kluski

Nadzienie mięsne

  • mięso wieprzowe mielone 1/2 kg
  • jajko 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • wywar warzywny 1 litr

Sposób przygotowania:

Kluski z nadzieniem
Ziemniaki obrać, ugotować, zmielić. Do mięsa mielonego dodać jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę. Wyrobić masę mięsną. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Formować małe kulki mięsne. Włożyć na gotujący się wywar warzywny. Gotować 15 minut, ostudzić.

Do zmielonych ostygniętych ziemniaków dodać  jajka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną.

Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Wyrobić ciasto.

Formować placuszki, położyć kulkę mięsną, zawinąć. Uformować okrągłe kluski.

Gotować w dużej ilości wody, posolonej do smaku.Gotować od wypłynięcia 3-4 minuty.