Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Jabłkowy placek z suszonymi owocami i bananem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
  • KALORIE: 410
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Uwielbiam jego delikatnie jabłkowy smak, słodkość suszonych owoców oraz dodatek czerwonego banana. To idealna propozycja na szybkie śniadanie oraz zdrowy deser, który całkowicie zaspokaja ochotę na coś słodkiego.

Jabłkowy placek z suszonymi owocami i bananem

Składniki:

Jabłkowy placek z suszonymi owocami i bananem

1 placek o średnicy 20 cm i grubości 1-1,2 cm:

  • 1 szklanka soku jabłkowego 100% (1 szklanka = 250 ml)
  • 10 łyżek kaszy manny (płaskich)
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • 1 jabłko
  • 1/2 czerwonego banana
  • 5-7 łyżek posiekanych suszonych owoców (płaskich; u mnie rodzynki, daktyle i morele)

Ponadto:

  • 1/2 łyżeczki masła do smażenia

Sposób przygotowania:

Jabłkowy placek z suszonymi owocami i bananem

Jabłko z bananem:

Jabłkowy placek z suszonymi owocami i bananem
Możecie użyć zwykłego banana, ale ja w czerwonym uwielbiam jego bardziej subtelny smak oraz delikatną i kremową konsystencję.

Obrane jabłko oraz banana należy pokroić w średnią kostkę.

Masa:

Jabłkowy placek z suszonymi owocami i bananem
Masa wychodzi dość rzadka, ale taka powinna być.

Sok należy wymieszać z kaszą manną i jajkiem, a następnie połączyć z suszonymi owocami owoce oraz jabłkiem i bananem.

Smażenie:

Jabłkowy placek z suszonymi owocami i bananem
Banan oraz suszone owoce sprawiają, że placek jest dość słodki, ale jeśli dodacie mniej bakalii - placek można podać polany miodem.

Masę należy przelać na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem i nakryć pokrywką.

Placek smażyć przez kilka minut - do momentu ścięcia się wierzchu.

Po tym czasie delikatnie go przełożyć na drugą stronę i smażyć bez przykrycia około 1 minutę.

Podawać od razu po przyrządzeniu.