kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 593]

Pasta z pieczonej makreli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszną pastę do pieczywa z pieczonej makreli. Z dodatkiem smażonej cebuli i czosnku oraz papryki wędzonej w proszku. Polecam.

Pasta z pieczonej makreli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasta z pieczonej makreli

 

  • 30 dag pieczonej makreli
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 5 łyżeczek majonezu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej w proszku

Sposób przygotowania:

Pasta z pieczonej makreli
Makrelę rozdrabniamy najlepiej widelcem. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Do miseczki wkładamy przyprawy i majonez, mieszamy.

Do drugiej miski wkładamy rozdrobnioną makrelę i przesmażoną cebulę z czosnkiem, dodajemy przygotowany sos majonezowy i mieszamy. Przekładamy do salaterki i przed podaniem dekorujemy pokrojoną natką pietruszki.
Pasta z pieczonej makreli
Do miseczki przekładamy rozdrobnioną makrelę.
Pasta z pieczonej makreli
Pokrojoną cebulę i czosnek smażymy na oleju.
Pasta z pieczonej makreli
W miseczce mieszamy wszystkie składniki na sos majonezowy.
Pasta z pieczonej makreli
Wszystkie składniki mieszamy razem ze sobą.