Sposób przygotowania:
Kluski leniwe
Ser twaróg, 2 kopiaste łyżki mąki i 1 jajko wymieszać dokładnie w misce.
Formować w dłoniach z masy wałek i przyklepać.
Kroić po skosie na kwadraty i dobrze obtoczyć w mące.
Gotować na wolnym ogniu w osolonej, wrzącej wodzie 5 minut.
Podawać ciepłe polane roztopionym masłem z cukrem i cynamonem.
(Kopytka można też podawać w kształcie ruloników, jak jest na zdjęciu).
Formować w dłoniach z masy wałek i przyklepać.
Kroić po skosie na kwadraty i dobrze obtoczyć w mące.
Gotować na wolnym ogniu w osolonej, wrzącej wodzie 5 minut.
Podawać ciepłe polane roztopionym masłem z cukrem i cynamonem.
(Kopytka można też podawać w kształcie ruloników, jak jest na zdjęciu).
luna
iwa643
nie zamało tej maki ? i bez ziemniaków tak wygląda super
msewka
iwona3004
gusia1000
Luna, iwa 643- to jest inne danie i inny przepis na kluski leniwe, czy kopytka, jak kto woli ich nazywać.
Te się robi na słodko, bez ugotowanych ziemniaków i daje się ser twaróg.
Mąki jest w sam raz, tylko pamiętaj o dokładnym obtoczeniu ich przed wrzuceniem na wrzątek.
moli
gdzie mieszkam to tego sera nie d o s t a n e .... a one wygladaja tak sma -
cznie ...5-teczka!
gusia1000
Niestety przykra wiadomość dla Ciebie, tu musisz dać ser twaróg, bo z innym to nic Ci nie wyjdzie, ani z żółtym serem, ani jeszcze z innymi, które znasz.
baś
gusia1000
mania
gusia1000
Wokalista
gusia1000
BozenaMatuszczyk
gusia1000