rozaczerwona30

rozaczerwona30

Szef Kuchni
[Przepisów: 100]

Kluski maślane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Można podawać na mleku albo do zupy albo same z masłem na słodko

Kluski maślane

Składniki:

Kluski maślane

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski maślane
Utrzeć mikserem masło, żółtka , pianę z białek , mąkę i szczyptę soli . Ciasto ma mieć konsystencję klusek kładzionych. Zagotować osoloną wodę .Łyżeczkę moczyć we wrzątku i nabierać ciasta . Wkładać na wrzątek duże kluski. Wyjmować jak wypłyną .
Odcedzone kluski można ostudzić i podawać potem z gorącym , osłodzonym mlekiem albo wkładać do gorącej zupy ( np. pomidorowej ) .Można też gorące kluski polać stopionym masłem , posypać cukrem i cynamonem.