hathor5

hathor5

Szef Kuchni
[Przepisów: 51]

Kluski na parze 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kluseczki na parze idealne do obiadu

Kluski na parze 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski na parze 4

 

Sposób przygotowania:

Kluski na parze 4
Z mleka, drożdży, łyżki mąki i łyżki cukru zrobić rozczyn, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, wbić jaja i wlać rozczyn. Ciasto na kluski wyrabiać ręką tak długo, aż będzie odrywać się od brzegów miski.Dodać stopione i ostudzone masło, szczyptę soli i dalej wyrabiać. Następnie miskę nakryć ściereczką i ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, formować niewielkie kluski i układać na stolnicy posypanej mąką. Gdy kluski zaczną rosnąć, gotujemy je na parze. Ja gotuję w szybkowarze (odkryłam ten sposób niedawno), wcześniej na dość szeroki garnek z wrzącą wodą nakładałam płócienną ściereczką i obwiązywałam sznurkiem wokół brzegu. Na ściereczce układamy kluski i nakrywamy pokrywką. Gotujemy ok. 12 min, aż będą puszyste. Kluski możemy podawać z sosem mięsnym lub z sosem owocowym (osobiście uwielbiam z jagodowym) I smacznego
Kluski na parze 4
Zrobić zaczyn z drożdży, cukru, mąki i mleka
Kluski na parze 4
Do miski wsypać resztę mąki, jaja i masło
Kluski na parze 4
Ciasto wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia
Kluski na parze 4
Po wyrośnięciu podzielić na kawałki i formować kulki

Tagi:

jajko jajka