Sposób przygotowania:
Kluski na parze 4
Z mleka, drożdży, łyżki mąki i łyżki cukru zrobić rozczyn, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, wbić jaja i wlać rozczyn. Ciasto na kluski wyrabiać ręką tak długo, aż będzie odrywać się od brzegów miski.Dodać stopione i ostudzone masło, szczyptę soli i dalej wyrabiać. Następnie miskę nakryć ściereczką i ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, formować niewielkie kluski i układać na stolnicy posypanej mąką. Gdy kluski zaczną rosnąć, gotujemy je na parze. Ja gotuję w szybkowarze (odkryłam ten sposób niedawno), wcześniej na dość szeroki garnek z wrzącą wodą nakładałam płócienną ściereczką i obwiązywałam sznurkiem wokół brzegu. Na ściereczce układamy kluski i nakrywamy pokrywką. Gotujemy ok. 12 min, aż będą puszyste. Kluski możemy podawać z sosem mięsnym lub z sosem owocowym (osobiście uwielbiam z jagodowym) I smacznego