Sposób przygotowania:
Kluski na parze – z automatu do chleba
Do pojemnika automatu do chleba wbić jajko, wlać mleko, wsypać mąkę wymieszaną z cukrem i solą. Na wierzch pokruszyć świeże drożdże. Nastawić program : ciasto rosnące (czas : 1 godz. 25 minut).
Tuż po rozpoczęciu zagniatania ciasta, dolać równomiernie, środkiem, wzdłuż foremki, wąską strużką, olej. I niech automat wyrobi ciasto.
W garnku zagotować wodę i :
- w garnku do gotowania na parze założyć górę,
- w innym garnku włożyć specjalną, składaną wkładkę,
- lub zawiesić i przymocować lnianą ściereczkę nad wodą.
Wyjąć ciasto z pojemnika automatu, na oprószoną mąką drewnianą deskę lub stolnicę. Oddzielić 8 równych kulek, utoczyć kluski. Przykryć lnianą ściereczką. Natłuścić lub opryskać lekko oliwą w sprayu górę od garnka, wkładkę lub ściereczkę. W odstępach (urosną) położyć tam kulki ciasta (4 małe, na jedno gotowanie). Przykryć pokrywką.
Na niezbyt dużym ogniu, to 18 - 20 minut parowania. Podawać jako dodatek do dań mięsnych lub "na słodko" z polewą owocową i śmietaną.
Tuż po rozpoczęciu zagniatania ciasta, dolać równomiernie, środkiem, wzdłuż foremki, wąską strużką, olej. I niech automat wyrobi ciasto.
W garnku zagotować wodę i :
- w garnku do gotowania na parze założyć górę,
- w innym garnku włożyć specjalną, składaną wkładkę,
- lub zawiesić i przymocować lnianą ściereczkę nad wodą.
Wyjąć ciasto z pojemnika automatu, na oprószoną mąką drewnianą deskę lub stolnicę. Oddzielić 8 równych kulek, utoczyć kluski. Przykryć lnianą ściereczką. Natłuścić lub opryskać lekko oliwą w sprayu górę od garnka, wkładkę lub ściereczkę. W odstępach (urosną) położyć tam kulki ciasta (4 małe, na jedno gotowanie). Przykryć pokrywką.
Na niezbyt dużym ogniu, to 18 - 20 minut parowania. Podawać jako dodatek do dań mięsnych lub "na słodko" z polewą owocową i śmietaną.