Paola

Paola

Kucharz
[Przepisów: 8]

Kluski na parze – z automatu do chleba

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Proporcje na 7-8 sporych sztuk

Kluski na parze – z automatu do chleba

Składniki:

Kluski na parze – z automatu do chleba

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski na parze – z automatu do chleba
Do pojemnika automatu do chleba wbić jajko, wlać mleko, wsypać mąkę wymieszaną z cukrem i solą. Na wierzch pokruszyć świeże drożdże. Nastawić program : ciasto rosnące (czas : 1 godz. 25 minut).

Tuż po rozpoczęciu zagniatania ciasta, dolać równomiernie, środkiem, wzdłuż foremki, wąską strużką, olej. I niech automat wyrobi ciasto.

W garnku zagotować wodę i :

- w garnku do gotowania na parze założyć górę,

- w innym garnku włożyć specjalną, składaną wkładkę,

- lub zawiesić i przymocować lnianą ściereczkę nad wodą.

Wyjąć ciasto z pojemnika automatu, na oprószoną mąką drewnianą deskę lub stolnicę. Oddzielić 8 równych kulek, utoczyć kluski. Przykryć lnianą ściereczką. Natłuścić lub opryskać lekko oliwą w sprayu górę od garnka, wkładkę lub ściereczkę. W odstępach (urosną) położyć tam kulki ciasta (4 małe, na jedno gotowanie). Przykryć pokrywką.

Na niezbyt dużym ogniu, to 18 - 20 minut parowania. Podawać jako dodatek do dań mięsnych lub "na słodko" z polewą owocową i śmietaną.

Tagi:

jajko jajka