Sposób przygotowania:
Kluski na śmietanie z bułką tartą
Kluski są bardzo proste w przygotowaniu. Można jeść je same, podawać na słodko, a nawet z sosami. Odmierzamy śmietanę, dodajemy do niej łyżkę masła i odrobinę soli, mieszamy. Cały czas mieszając dodajemy stopniowo mąkę i odrobinę mąki ziemniaczanej. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania lepkiej, ale nie klejącej się masy. Z powstałej masy na stolnicy formujemy wałeczki i kroimy na kawałki. Ja użyłam do tego celu specjalnego noża, kluseczki wyszły karbowane. Zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej kluseczki. Kluski gotujemy kilka minut aż do ponownego zagotowania się wody i wypłynięcia klusek na wierzch. Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową. Na patelni rozpuszczamy masełko, dodajemy bułki tartej i cukru wedle uznania i chwilkę smażymy. Tak upieczoną bułką posypujemy kluseczki.