Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Kluski na śmietanie z bułką tartą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kluseczki o delikatnym smaku, można jeść je same lub podawać na słodko, z sosem czy też z mięsem.

Kluski na śmietanie z bułką tartą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski na śmietanie z bułką tartą

 

Sposób przygotowania:

Kluski na śmietanie z bułką tartą
Kluski są bardzo proste w przygotowaniu. Można jeść je same, podawać na słodko, a nawet z sosami. Odmierzamy śmietanę, dodajemy do niej łyżkę masła i odrobinę soli, mieszamy. Cały czas mieszając dodajemy stopniowo mąkę i odrobinę mąki ziemniaczanej. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania lepkiej, ale nie klejącej się masy. Z powstałej masy na stolnicy formujemy wałeczki i kroimy na kawałki. Ja użyłam do tego celu specjalnego noża, kluseczki wyszły karbowane. Zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej kluseczki. Kluski gotujemy kilka minut aż do ponownego zagotowania się wody i wypłynięcia klusek na wierzch. Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową. Na patelni rozpuszczamy masełko, dodajemy bułki tartej i cukru wedle uznania i chwilkę smażymy. Tak upieczoną bułką posypujemy kluseczki.
Kluski na śmietanie z bułką tartą
Ze śmietany i mąki robimy masę kluseczkową.
Kluski na śmietanie z bułką tartą
Z powstałej masy robimy wałeczki, które dzielimy na mniejsze części.
Kluski na śmietanie z bułką tartą
Kluseczki gotujemy chwilę w osolonej wodzie.
Kluski na śmietanie z bułką tartą
Na pewno można zastąpić nimi ziemniaki podczas obiadu :)i

Tagi:

tarta