bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Kluski po węgiersku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo ciekawy przepis. Polecam.

Kluski po węgiersku

Składniki:

Kluski po węgiersku

 

  • mąki, 2 jajka, proszek do pieczenia, sól, 2 dag tłuszczu do gotowania, tłuszcz do polania.

Sposób przygotowania:

Kluski po węgiersku
Mąkę przesiać, wsypać do naczynia, dodać jajka, trochę proszku do pieczenia i tyle wody, aby można było wyrobić ciasto. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odstawało od ścianek naczynia i zaczną tworzyć się pęcherzyki powietrza. Metalową łyżką formować kluseczki, kłaść na wrzącą osoloną wodę z dodatkiem tłuszczu, ugotować, odcedzić. Przepłukać zimną wodą, włożyć do naczynia, polać tłuszczem, chwilę podgrzewać, ciągle mieszając

Tagi:

jajko jajka