ana9

ana9

Kucharz
[Przepisów: 12]

Kluski przecieraki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Takie kluski robiła moja babcia.

Kluski przecieraki

Składniki:

Kluski przecieraki

 

Sposób przygotowania:

Kluski przecieraki
Ziemniaki zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, tak jak na placki ziemniaczane. Odlać wodę którą puszczą po starciu. Dodać mąkę i jajka i wymieszać. Małą łyżeczką wkładać na gotującą się posoloną wodę, poczekać ok 3-4 minuty jak wszystkie wypłyną.Odcedzić. Podawać z gulaszem, bitkami czy podsmażoną cebulką z boczkiem, ewentualnie z serem białym i śmietaną. Można je jeść praktycznie ze wszystkim, to już kwestia gustu. Smakują podobnie jak pyzy.

Tagi:

przecieraki