Sposób przygotowania:
kluski śląskie
Ugotowane , osolone ziemniaki przepuścić przez praskę , ostudzić tak żeby nie parzyły rąk . Podzielić na cztery części , dodać jedną czwartą (ilości ziemniaków) mąki ziemniaczanej oraz jajko , wyrobić na gładką masę . W razie jeśli ziemniaki są zbyt suche , dolać trochę mleka . Formować spłaszczone kulki , w środku zrobić dziurkę . Wrzucać do wrzącej , lekko osolonej wody . Gotować na małym ogniu około 10-15 min. od wypłynięcia na wierzch .
Jak mam ich zadużo , wyjmuję na talerz i na drugi dzień piekę na patelni pokrojone w plastry i doprawione vegetą . Pycha , zwłaszcza te mocno przypieczone
Jak mam ich zadużo , wyjmuję na talerz i na drugi dzień piekę na patelni pokrojone w plastry i doprawione vegetą . Pycha , zwłaszcza te mocno przypieczone
Henia