Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Kluski śląskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealny dodatek do samych sosów lub mięska z sosem

Kluski śląskie  Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kluski śląskie

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wodzie.Przepuścić przez praskę.Do ziemniaków dodać całe jajka,mąkę ziemniaczaną i żółtka .Doprawić do smaku solą i wyrobić ciasto.Formować kuleczki o średnicy około 5 cm i obtaczamy w mace pszennej . Kulki lekko spłaszczamy i wrzucamy do gotującej się osolonej wody.Ważne ,aby garnek był przykryty pokrywką podczas gotowania klusek. Po wypłynięciu na wierzch gotujemy jeszcze ok. 2 minuty.Wyjąć kluski na talerze i podajemy np; z ulubionym sosem .
Kluski śląskie
Z masy ziemniaczanej formujemy kulki i obtaczamy je w mace pszennej
Kluski śląskie
Każdą kluseczkę lekko spłaszczamy i można zrobić małe wgłębienie po środku
Kluski śląskie
Etap 3