Sposób przygotowania:
Kluski śląskie
Gotujemy ziemniaki w nieosolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy po czym mielimy na papkę w maszynce.
Wkładamy ziemniaki do miski, wygładzamy powierzchnię. Dzielimy masę na 4 części. Jedna z części wyjmujemy a na jej miejsce wsypujemy odpowiadająca jej część mąki ziemniaczanej + dodatkowe 3 czubate łyżki. Dokładamy z powrotem wyjętą 4 część masy ziemniaczanej. wszystko dokładnie mieszamy tworząc sprężyste ciasto. Formujemy z ciasta małe kuleczki o średnicy około 3 cm. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę a kiedy zacznie wrzeć wrzucamy do niej nasze kluseczki nie przerywając wrzenia wody. Gotujemy około 2-3 minut od czasu wypłynięcia klusek do wierzchu. Odcedzamy. Przelewamy delikatnie zimną wodą. Podajemy z roladą, sosem i modrą kapustą.
Smacznego!
Wkładamy ziemniaki do miski, wygładzamy powierzchnię. Dzielimy masę na 4 części. Jedna z części wyjmujemy a na jej miejsce wsypujemy odpowiadająca jej część mąki ziemniaczanej + dodatkowe 3 czubate łyżki. Dokładamy z powrotem wyjętą 4 część masy ziemniaczanej. wszystko dokładnie mieszamy tworząc sprężyste ciasto. Formujemy z ciasta małe kuleczki o średnicy około 3 cm. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę a kiedy zacznie wrzeć wrzucamy do niej nasze kluseczki nie przerywając wrzenia wody. Gotujemy około 2-3 minut od czasu wypłynięcia klusek do wierzchu. Odcedzamy. Przelewamy delikatnie zimną wodą. Podajemy z roladą, sosem i modrą kapustą.
Smacznego!