bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Kluski śląskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Kluski śląskie stanowią doskonały dodatek do sosów mięsnych i nie tylko. Zawsze robię je w większej ilości i zamrażam.

Kluski  śląskie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kluski śląskie

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, ostudzone mielimy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajka i sól.

Zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy małe okrągłe kluski robiąc w każdym dziurkę, układamy na stolnicy, tacy wysypanej mąką.

Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez 1-2 minuty od momentu zagotowania. 
Kluski  śląskie
Ziemniaki obieramy, gotujemy i mielimy lub przeciskamy przez praskę.
Kluski  śląskie
Do miski przekałdamy ziemniaki, dodajemy pozostałe składniki.
Kluski  śląskie
Ciasto zagniatamy, formujemy kluski robią dziurkę w środku.