hathor5

hathor5

Szef Kuchni
[Przepisów: 51]

Kluski śląskie Ali

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne kluseczki śląskie do mięs i sosów

Kluski śląskie Ali Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kluski śląskie Ali

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie Ali
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i zgnieść. Pozostawić do ostygnięcia. Zimne ziemniaki przenieść na stolnicę i zrobić kwadrat i podzielić na 4, a jedną z czterech połączyć z resztą ciasta. W miejsce pozostawionej części wsypać mąkę ziemniaczaną tak, aby zastąpiła brakującą. Wbić jajko i zagnieść ciasto. Formułować kulki, zgnieść je i zrobić na środku małą kulkę. Gotować w osolonej wodzi, aż wypłyną. Podawać z mięsem i sosem. I smacznego.
Kluski śląskie Ali
Po ugotowaniu ziemniaki pognieść i pozostawić do ostygnięcia
Kluski śląskie Ali
Uformować kwadrat, a jedną część zastąpić mąką ziemniaczaną
Kluski śląskie Ali
Formułować kulki i zgnieść je w ręce i zrobić mały dołek