Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Kluski śląskie białe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Obowiązkowe danie niedzielne w mojej rodzinie.

Kluski śląskie białe

Składniki:

Kluski śląskie białe

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie białe
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Podzielić ziemniaki na 4 części, jedną część wyjąć łyżką i ułożyć na pozostałych. Uklepać w na płasko. W miejsce po ziemniakach wsypać mąkę ziemniaczaną (równo z ziemniakami), wymieszać, dodać jajko i dokładnie wyrobić ciasto. Ugniatać tak długo, aż ciasto nie będzie się kruszyć i da się z niego utoczyć kulkę .Zrobić jedną kluskę i ugotować. Zagotować wodę, osolić, 1 małą łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszać w 0,5 szklanki wody, wlać do wrzątku. Kluski wrzucać pojedynczo do wrzątku i po wypłynięciu gotować kilka minut na małym ogniu. Wyjąć jedną i przekroić – sprawdzić, jeśli w środku jest surowa jeszcze chwilę gotować. Podawać z sosem pieczeniowym i mięsem. Ja zwykle robię z większej ilości ziemniaków (2 – 2,5 kg ) te kluski, które zostają mrożę i gotuję jak wyżej, wtedy, gdy są potrzebne.