patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Kluski śląskie po mojemu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo łatwe kluski śląskie które zrobi każdy mały i duży. Idealnie smakują z sosem mięsnym oraz pieczarkowym.

Kluski śląskie po mojemu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski śląskie po mojemu

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie po mojemu
Ziemniaki gotujemy. Odcedzamy z wody. Studzimy. Solimy. Dokładnie mielę lub można też przecisnąć przez praskę. Zmielone ziemniaki przekładam do miski. Dzielę na 4  części. Jedną część wyjmuję.

Na miejsce wyjętego zmielonego ziemniaka wsypuję mąkę ziemniaczaną. Dodaję sól i pieprz. całość dokładnie ze sobą mieszam. Nastawiam wodę. 

W dłoniach formuję kulkę, spłaszczam i robię dziurkę. Kluski wrzucam na wrzącą, osoloną wodę. Gotuję od chwili wypłynięcia na wierz wody ok 3 minut. 

Podaję gorące. Smacznego. 
Kluski Śląskie po Mojemu
Zmielone ziemniaki przekładam do miski.
Kluski Śląskie po Mojemu
Ziemniaki dzielę na 4 części i wyjmuję 1 część.
Kluski Śląskie po Mojemu
W pustą część wsypuję odpowiednią ilość mąki ziemniaczanej. Wszystko ze sobą mieszam.
Kluski Śląskie po Mojemu
Formuj kulki a następnie robię dziurkę. Gotuję Kluski Śląskie.