Sposób przygotowania:
Kluski śląskie po mojemu
Ziemniaki gotujemy. Odcedzamy z wody. Studzimy. Solimy. Dokładnie mielę lub można też przecisnąć przez praskę. Zmielone ziemniaki przekładam do miski. Dzielę na 4 części. Jedną część wyjmuję.
Na miejsce wyjętego zmielonego ziemniaka wsypuję mąkę ziemniaczaną. Dodaję sól i pieprz. całość dokładnie ze sobą mieszam. Nastawiam wodę.
W dłoniach formuję kulkę, spłaszczam i robię dziurkę. Kluski wrzucam na wrzącą, osoloną wodę. Gotuję od chwili wypłynięcia na wierz wody ok 3 minut.
Podaję gorące. Smacznego.
Na miejsce wyjętego zmielonego ziemniaka wsypuję mąkę ziemniaczaną. Dodaję sól i pieprz. całość dokładnie ze sobą mieszam. Nastawiam wodę.
W dłoniach formuję kulkę, spłaszczam i robię dziurkę. Kluski wrzucam na wrzącą, osoloną wodę. Gotuję od chwili wypłynięcia na wierz wody ok 3 minut.
Podaję gorące. Smacznego.