BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Kluski śląskie po mojemu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam pyszne kluski śląskie mojego wykonania.Robi się je szybko są smaczne pulchne po ugotowaniu rozpływają się w ustach.

Kluski śląskie po mojemu Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kluski śląskie po mojemu

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie po mojemu
Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj, po ugotowaniu wodę odlej i odstaw na bok nie wylewaj. Przecisnąć ziemniaki przez praskę i lekko przestudzić, doprawić solą do smaku, wyrównać, ciasto podzielić na 4 części.

Wyjąć jedną część, położyć na pozostałych ziemniakach a w puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, dolać 1/2 szklanki odlanej wody z gotowanych ziemniaków. Dokładnie wyrobić ciasto i formować kluski.

Ugotować w osolonej wodzie. Podawać polane sosem, pieczonym mięsem oraz kapustą.
Kluski śląskie po mojemu
Kluski do gotowania ,czekają na swoją kolejkę

Tagi:

kluski danie