Sposób przygotowania:
Kluski śląskie po mojemu
Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj, po ugotowaniu wodę odlej i odstaw na bok nie wylewaj. Przecisnąć ziemniaki przez praskę i lekko przestudzić, doprawić solą do smaku, wyrównać, ciasto podzielić na 4 części.
Wyjąć jedną część, położyć na pozostałych ziemniakach a w puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, dolać 1/2 szklanki odlanej wody z gotowanych ziemniaków. Dokładnie wyrobić ciasto i formować kluski.
Ugotować w osolonej wodzie. Podawać polane sosem, pieczonym mięsem oraz kapustą.
Wyjąć jedną część, położyć na pozostałych ziemniakach a w puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, dolać 1/2 szklanki odlanej wody z gotowanych ziemniaków. Dokładnie wyrobić ciasto i formować kluski.
Ugotować w osolonej wodzie. Podawać polane sosem, pieczonym mięsem oraz kapustą.

gusia1000