jozefinacz

jozefinacz

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Kluski śląskie 4.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kluski śląskie inaczej nazywane kluski z dziurką.

Kluski śląskie 4.

Składniki:

Kluski śląskie 4.

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie 4.
Ziemniaki do klusek muszą być dobrze ostudzone. Ziemniaki przepuścić przez praskę do ziemniaków. W naczyniu należy rozłożyć równomiernie ziemniaki, następnie należy wyciągnąć 1/4 część ziemniaków i w to miejsce należy ułożyć mąkę ziemniaczaną, tak aby była na wysokość równo z ziemniakami. Następnie do naczynia dodać wyciągnięte ziemniaki, sól do smaku i szybko wyrobić rękoma gładkie ciasto. Następnie formować okrągłe kluski, na środku robiąc dziurkę palcem. Kluski wrzucać na wrzątek, po chwili zamieszać i kiedy wypłyną na wierzch gotować około 2-3 minuty.