BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Kluski śląskie w kształcie kopytek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam kluski śląskie w kształcie kopytek. Kluski po ugotowaniu są pulchniutkie, miękkie, a za razem bardzo smaczne.

Kluski śląskie w kształcie kopytek

Składniki:

Kluski śląskie w kształcie kopytek

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie w kształcie kopytek
Ziemniaki obrać, ugotować, a następnie odcedzić, przecisnąć przez praskę i przestudzić.

Ziemniaki wyłożyć do miski i uklepać. Wyjąć 1/4 część ziemniaków i odłożyć na pozostałe ziemniaki. W wolne miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, w takiej ilości ile wyjęliśmy ziemniaków. Dodać jajko oraz odłożone wcześniej ziemniaki. Całość posolić i dokładnie wymieszać w gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypać mąkę ziemniaczaną. Uformować kule i odrywać po kawałku ciasta.

Formować wałek i ostrym nożem po skosie kroić około 1.5 cm kółka czyli kluski jak (kopytka). Gotowe kluski układać na czystej ściereczce lub na większym talerzu.

Zagotować wodę z solą. Do gotującej wody włozyc kluski i gotować około 8 - 10 minut po wypłynięciu na powierzchnie.

Wyjmować łyżką cedzakową.

Podawać z sosem i mięsem, kurczakiem. Kluski czekają na gotowanie