Sposób przygotowania:
Kluski śląskie w kształcie kopytek
Ziemniaki obrać, ugotować, a następnie odcedzić, przecisnąć przez praskę i przestudzić.
Ziemniaki wyłożyć do miski i uklepać. Wyjąć 1/4 część ziemniaków i odłożyć na pozostałe ziemniaki. W wolne miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, w takiej ilości ile wyjęliśmy ziemniaków. Dodać jajko oraz odłożone wcześniej ziemniaki. Całość posolić i dokładnie wymieszać w gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypać mąkę ziemniaczaną. Uformować kule i odrywać po kawałku ciasta.
Formować wałek i ostrym nożem po skosie kroić około 1.5 cm kółka czyli kluski jak (kopytka). Gotowe kluski układać na czystej ściereczce lub na większym talerzu.
Zagotować wodę z solą. Do gotującej wody włozyc kluski i gotować około 8 - 10 minut po wypłynięciu na powierzchnie.
Wyjmować łyżką cedzakową.
Podawać z sosem i mięsem, kurczakiem. Kluski czekają na gotowanie
Ziemniaki wyłożyć do miski i uklepać. Wyjąć 1/4 część ziemniaków i odłożyć na pozostałe ziemniaki. W wolne miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, w takiej ilości ile wyjęliśmy ziemniaków. Dodać jajko oraz odłożone wcześniej ziemniaki. Całość posolić i dokładnie wymieszać w gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypać mąkę ziemniaczaną. Uformować kule i odrywać po kawałku ciasta.
Formować wałek i ostrym nożem po skosie kroić około 1.5 cm kółka czyli kluski jak (kopytka). Gotowe kluski układać na czystej ściereczce lub na większym talerzu.
Zagotować wodę z solą. Do gotującej wody włozyc kluski i gotować około 8 - 10 minut po wypłynięciu na powierzchnie.
Wyjmować łyżką cedzakową.
Podawać z sosem i mięsem, kurczakiem. Kluski czekają na gotowanie
gusia1000