Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1687]

Kluski śląskie ze szpinakowym sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jest to moja propozycja na syty i bezmięsny obiad. Tradycyjne kluski śląskie polane stopionym masełkiem, do tego bardzo aromatyczny sos ze szpinaku zagęszczony kremowym serkiem mascarpone. Polecam.

Kluski śląskie ze szpinakowym sosem

Składniki:

Kluski śląskie ze szpinakowym sosem

Kluski:

Sos:

  • 45 dag mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 12 dag serka mascarpone
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • 3 łyżeczki czubrycy zielonej lub białej ( u mnie zielona )
  • gorąca woda

Dodatkowo:

  • sól do gotowania
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki masła 82 %

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie ze szpinakowym sosem
1. Ziemniaki obieramy, płuczemy, następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane odcedzamy ,przeciskamy przez praskę i studzimy. Przestudzone ziemniaki dajemy do miski, dzielimy na cztery części, jedną część wyjmujemy, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, wbijamy dwa jajka, dodajemy odłożone ziemniaki i zagniatamy ciasto na posypanej mąką stolnicy.

2. Z ciasta formujemy okrągłe kluseczki i robimy w nich małe wgłębienie.

3. Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy lekko rumieniąc, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, bo będzie gorzki. Następnie dodajemy szpinak i chwilę przesmażamy cały czas mieszając. Podlewamy niewielką ilością gorącej wody dusimy do miękkości.

4. Do uduszonego szpinaku dodajemy serek mascarpone, czubrycę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy jeszcze kilka minut.

5. Kluski gotujemy około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię w osolonej wodzie z olejem. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową. Masło roztapiamy.

6. Na talerze nakładamy porcje sosu, klusek, kluski polewamy stopionym masłem i podajemy. Smacznego.