VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 722]

Gołąbki z młodej kapusty z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowe gołąbki są rewelacyjne. Bazą jest młoda kapusta i sos pomidorowy. Wnętrze możemy sobie dowolnie zmieniać. U mnie w wersji z soczewicą, szczypiorkiem i czosnkiem. Wyszły przepyszne!

Gołąbki z młodej kapusty z soczewicą

Składniki:

Gołąbki z młodej kapusty z soczewicą

 

  • 1 główka młodej kapusty
  • 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 0,5 szklanki soczewicy
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz

 

  • Sos pomidorowy:
  • 1,5 szklanki wody
  • 3 łyżki keczupu
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Gołąbki z młodej kapusty z soczewicą
W dużym garnku zalewamy młodą kapustę wodą. Gotujemy przez kilka minut, aż zmięknie i liście będą ładnie odchodzić. Soczewicę gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy.

Mięso mielone wyrabiamy z posiekaną drobno cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkami, bułka tartą, szczypiorkiem i przestudzoną soczewicą Doprawiamy solą i pieprzem, ponownie wyrabiamy. Mięso musi być zwarte. Formujemy okrągłe gołąbki.

Z główki kapusty delikatnie odrywamy kolejno liście. Na każdym układamy uformowane mięso i bardzo szczelnie zawijamy. Gotowe przesmażamy z każdej strony na rozgrzanej patelni. Przekładamy do garnka wyłożonego resztą liści od kapusty.

Na patelnię (po smażeniu gołąbków) wlewamy wodę. Dodajemy keczup i przecier pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia. Przelewamy do garnka.

Gotujemy przez 35 minut na wolnym ogniu.