Sposób przygotowania:
Kluski śląskie wg nasturella
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w ćwiartki i gotujemy ok 20 minut z dwoma łyżeczkami soli. Ziemniaki odcedzamy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Odstawiamy do wystygnięcia. Miskę z ziemniakami dzielimy na 4, i jedną ćwiartkę odgarniamy, tak aby powstała dziura. Wbijamy jajko i wsypujemy mąkę (ilość mąki taka, aby przykryła powstałą dziurę). Całość ugniatamy rękami na gładką masę. Następnie bierzemy po kawałku masy, robimy w dłoniach kulkę, lekko rozgniatamy i robimy palcem dziurkę. Jeśli kluski kleją nam się do rąk, dodajmy jeszcze maki. Kluski wrzucamy do gotującej posolonej wody i gotujemy ok 3 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Smacznego.