Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kluski śląskie z gotowanych ziemniaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kluski śląskie podawać z sosem, mięsem i surówką

Kluski śląskie z gotowanych ziemniaków

Składniki:

Kluski śląskie z gotowanych ziemniaków

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie z gotowanych ziemniaków
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Gorące przecisnąć przez praskę, wyrównać w misce, podzielić na 4 równe części. Jedną część ziemniaków wybrać i w miejsce wybranych ziemniaków wsypać mąką ziemniaczaną. Masę ziemniaczaną dokładnie wyrobić łyżką. Rękami formować kulki wielkości małego ziemniaka. Każdą kulkę spłaszczyć i na środku palcem zrobić dołek. Kłaść na gotującą się osoloną wodę. Gotować około 4-5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.