BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Kluski śląskie do obiadu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj podaję przepis na kluski śląskie z dodatkiem wody. Zamiast jajka dodajemy wodę, kluski są równie dobre i pulchne jak te z jajkiem. Kiedyś pomagałam na jakiejś imprezie i podpatrzyłam kucharkę. Od tego czasu zamiast jajka dodaję wodę.

Kluski śląskie do obiadu Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kluski śląskie do obiadu

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie do obiadu
Ziemniaki obrać, ugotować i odcedzić.

Przecisnąć przez praską lub zmielić w maszynce. 

Lekko wystudzić i odparować.

Wyrównać powierzchnię.

Ciasto podzielić na 4 części, 1/4 część ziemniaków, wyjąć i odłożyć na pozostałe ziemniaki.

W wolne miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną tyle ile wyjęliśmy ziemniaków.

Całość posolić i wymieszać. Dodać wodę i ponownie wymieszać do połączenia składników.

Ciasto ma być gładkie , jednolite i nie kleić się do rąk.

Odrywać po kawałku ciasta i formować w dłoniach kulkę w wielkości włoskiego orzecha, lekko spłaszczając.

(Jeżeli chcemy możemy zrobić końcem palca dziurkę ale nie koniecznie).

Gotowe kluski odkładać na boku.

Zagotować wodę z dodatkiem soli.

Na gotującą wodę wrzucić porcję klusek i gotować od momentu wypłynięcia na powierzchnię około 5 - 8 minut na małym ogniu delikatnie zamieszać.

(Pamiętajmy kluski nie mogą mocno się gotować bo się nam rozgotują). 

Wyjmować łyżką cedzakową na talerz. 

Podawać z sosem , mięsem oraz ulubioną kapustą.
Kluski śląskie do obiadu
Ziemniaki po ugotowaniu przecisnąć przez praskę, ciasto wyrównać i podzielić na 4 części
Kluski śląskie do obiadu
Jedną część wyjąć a w puste miejsce dodać mąkę ziemniaczaną
Kluski śląskie do obiadu
Dodać soli oraz wodę i dokładnie wymieszać do połączenia składników
Kluski śląskie do obiadu
Odrywać porcję masy i formować kulki wielkości włoskiego lekko spłaszczyć
Kluski śląskie do obiadu
Ugotować w osolonej wodzie