Sposób przygotowania:
Kluski śląskie do obiadu
Ziemniaki obrać, ugotować i odcedzić.
Przecisnąć przez praską lub zmielić w maszynce.
Lekko wystudzić i odparować.
Wyrównać powierzchnię.
Ciasto podzielić na 4 części, 1/4 część ziemniaków, wyjąć i odłożyć na pozostałe ziemniaki.
W wolne miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną tyle ile wyjęliśmy ziemniaków.
Całość posolić i wymieszać. Dodać wodę i ponownie wymieszać do połączenia składników.
Ciasto ma być gładkie , jednolite i nie kleić się do rąk.
Odrywać po kawałku ciasta i formować w dłoniach kulkę w wielkości włoskiego orzecha, lekko spłaszczając.
(Jeżeli chcemy możemy zrobić końcem palca dziurkę ale nie koniecznie).
Gotowe kluski odkładać na boku.
Zagotować wodę z dodatkiem soli.
Na gotującą wodę wrzucić porcję klusek i gotować od momentu wypłynięcia na powierzchnię około 5 - 8 minut na małym ogniu delikatnie zamieszać.
(Pamiętajmy kluski nie mogą mocno się gotować bo się nam rozgotują).
Wyjmować łyżką cedzakową na talerz.
Podawać z sosem , mięsem oraz ulubioną kapustą.
Przecisnąć przez praską lub zmielić w maszynce.
Lekko wystudzić i odparować.
Wyrównać powierzchnię.
Ciasto podzielić na 4 części, 1/4 część ziemniaków, wyjąć i odłożyć na pozostałe ziemniaki.
W wolne miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną tyle ile wyjęliśmy ziemniaków.
Całość posolić i wymieszać. Dodać wodę i ponownie wymieszać do połączenia składników.
Ciasto ma być gładkie , jednolite i nie kleić się do rąk.
Odrywać po kawałku ciasta i formować w dłoniach kulkę w wielkości włoskiego orzecha, lekko spłaszczając.
(Jeżeli chcemy możemy zrobić końcem palca dziurkę ale nie koniecznie).
Gotowe kluski odkładać na boku.
Zagotować wodę z dodatkiem soli.
Na gotującą wodę wrzucić porcję klusek i gotować od momentu wypłynięcia na powierzchnię około 5 - 8 minut na małym ogniu delikatnie zamieszać.
(Pamiętajmy kluski nie mogą mocno się gotować bo się nam rozgotują).
Wyjmować łyżką cedzakową na talerz.
Podawać z sosem , mięsem oraz ulubioną kapustą.
gusia1000