Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Klopsiki z indyka z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 130
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Co powiecie na inne spaghetti, coś nowego a zarazem pysznego. Pulpeciki z indyka z dodatkiem aromatycznej przyprawy, która sprawia, że pulpety są lekko pikantne i smaczne, podane z sosem i makaronem. Polecam.

Klopsiki z indyka z makaronem

Składniki:

Klopsiki z indyka z makaronem

Składniki na pulpety:

  • ½ kg mięsa mielonego z fileta indyka
  • 1 opakowanie przyprawy do indyka
  • Sól
  • 1 całe jajko
  • 1 cebula olej do smażenia

Składniki na sos:

  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 szklanka bulionu lub kostka rosołowa
  • Olej do smażenia
  • 10 dag sera startego parmezan

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti

Sposób przygotowania:

Klopsiki z indyka z makaronem

I

Klopsiki z indyka z makaronem
Przygotowanie sosu oraz ugotowanie makaronu.

1. Makaron gotujemy na al. dente w osolonej wodzie.

2. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plastry, przesmażamy, podlewamy rosołem.

3. Dodajemy passatę, cukier, bazylię, paprykę ostrą i oregano. Woda musi odparować.

II

Klopsiki z indyka z makaronem
Przygotowanie mięsa i smażenie pulpetów

4. Drugą cebulę obieramy, drobno kroimy, szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy do mięsa, do tego wbijamy jajko, wsypujemy sól oraz przyprawę do indyka. Wyrabiamy klopsiki i obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju.

III

Klopsiki z indyka z makaronem

5. Do żaroodpornego naczynia wkładamy ugotowany makaron, następnie wtykamy klopsiki i polewamy sosem. Obsypujemy serem parmezan.

6. Do nagrzanego piekarnika 180°C wstawiamy naczynie i pieczemy około 10 minut.

IV

7. Gotowe.

8. Smacznego.