Sposób przygotowania:
Klopsiki z indyka z makaronemI
1. Makaron gotujemy na al. dente w osolonej wodzie.
2. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plastry, przesmażamy, podlewamy rosołem.
3. Dodajemy passatę, cukier, bazylię, paprykę ostrą i oregano. Woda musi odparować.
II
4. Drugą cebulę obieramy, drobno kroimy, szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy do mięsa, do tego wbijamy jajko, wsypujemy sól oraz przyprawę do indyka. Wyrabiamy klopsiki i obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju.
III
5. Do żaroodpornego naczynia wkładamy ugotowany makaron, następnie wtykamy klopsiki i polewamy sosem. Obsypujemy serem parmezan.
6. Do nagrzanego piekarnika 180°C wstawiamy naczynie i pieczemy około 10 minut.
IV
7. Gotowe.
8. Smacznego.