WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Kotlety jajeczne

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kotleciki z gotowanych na twardo jajek, z dodatkiem posiekanego szczypiorku i natki pietruszki. Idealne na wiosenny obiad.

Kotlety jajeczne

Składniki:

Kotlety jajeczne

 

  • 10 ugotowanych na twardo jajek
  • 2 jajka surowe
  • sól i pieprz
  • 2 - 3 łyżki bułki tartej
  • 0,5 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 0,5 pęczka posiekanego szczypiorku
  • jajko i bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety jajeczne

Jajka

Kotlety jajeczne
Jajka dobrze rozgniata się tłuczkiem do ziemniaków.

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. Rozgniatamy na dość drobne kawałki.

Dodatki

Kotlety jajeczne
Możemy też do masy dodać łyżkę musztardy.

Do jajek dodajemy posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek, wbijamy jajka i doprawiamy dość mocno solą i pieprzem.

Masa

Kotlety jajeczne
Formujemy okrągłe, dość płaskie kotleciki.

Masę jajeczną dokładnie wyrabiamy i mokrymi dłońmi formujemy okrągłe kotleciki. Moczymy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Smażenie

Kotlety jajeczne
Kotleciki najlepiej smażyć zaraz przed podaniem.

Kotleciki smażymy na gorącym oleju z dwóch stron, aż nabiorą złotego koloru.