motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Kluski tarte.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kluski podaje się zaraz po ugotowaniu, ponieważ twardnieją.

Kluski tarte.

Składniki:

Kluski tarte.

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski tarte.
Surowe ziemniaki obieramy i trzemy na tarce. Jeżeli jest w nich dużo wody to usuwamy nadmiar. 1/2 kg ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach. Jak są miękkie odcedzamy, chłodzimy, obieramy i mielimy maszynką do mięsa. Zmielone ziemniaki dodajemy do startych z dodatkiem soli. Wyrabiamy ciasto. Powstałego ciasta formujemy kuleczki i każdą obtaczamy w mące. Wodę gotujemy z dodatkiem soli i na wrzątek rzucamy kluski. Gotujemy ok. 20 min. i odcedzamy.