SUPERPRZEPIS

Kluski z gotowanej marchewki i manny do rosołu

         
ocena: 4/5 głosów: 7
Kluski z gotowanej marchewki i manny do rosołu Więcej zdjęć (5)

Nie da się ukryć, że rosół to chyba najpopularniejsza zupa. Nie zgadzam się tylko na to by był to ciągle rosół z makaronem.

Składniki:

Kluski z gotowanej marchewki i manny do rosołu

 

  • marchewka gotowana z rosołu ( ok. 1 szklanki rozgniecionej)
  • 1 jajko
  • 1/2--3/4 szklanki błyskawicznej kaszy manny
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Kluski z gotowanej marchewki i manny do rosołu
Miękką marchew z rosołu ( ok. 2,5 dużej) zmiksować na papkę.

Dodać jajko i kaszę mannę . Posolić . Wymieszać. Odstawić na 30 minut by kasza spęczniała.

Z masy formować kulki ( lub jak nam się spieszy kłaść łyżeczką jak kluski kładzione).

Gotować w osolonym wrzątku ok. 5 minut ( mają bulgotać ale nie za mocno).

Wyjąć łyżką cedzakową.

Podawać w gorącym rosole pokrojone w plasterki lub na połówki zależy jak duże zrobimy.

W zasadzie jest to coś podobnego do kostki z kaszy manny do rosołu tyle , że o marchewkowym smaku i mocniej zbitej.



* Ilość kaszy trzeba dopasować do tego jak wilgotna była marchewka i jak duże było jajko- masa na kluski ma być na tyle gęsta by dało się z niej zrobić kluseczki , ale nie za twarda.



** Podpowiadam, że można je również podawać jako dodatek do II Dania np. mięsa z kurczaka z rosołu w sosie potrawkowym , koperkowym lub chrzanowym.



*** Można je podsmażyć na rumiano na maśle ( pokrojone w plasterki ) i podawać z surówką.
Kluski z gotowanej marchewki i manny do rosołu
Zmiksować ugotowaną w rosole marchew i zrobić ciasto dodając kaszę i jajko
Kluski z gotowanej marchewki i manny do rosołu
Uformować z masy niewielkie kuleczki na ugotowanie klusek
Kluski z gotowanej marchewki i manny do rosołu
Gotować kluski w osolonym wrzątku 5 minut od wypłyniecia
Kluski z gotowanej marchewki i manny do rosołu
Wyłowić kluseczki łyżką cedzakową- ostudzić i pokroić w plasterki