Sposób przygotowania:
Kluski z gotowanej marchewki i manny do rosołu
Miękką marchew z rosołu ( ok. 2,5 dużej) zmiksować na papkę.
Dodać jajko i kaszę mannę . Posolić . Wymieszać. Odstawić na 30 minut by kasza spęczniała.
Z masy formować kulki ( lub jak nam się spieszy kłaść łyżeczką jak kluski kładzione).
Gotować w osolonym wrzątku ok. 5 minut ( mają bulgotać ale nie za mocno).
Wyjąć łyżką cedzakową.
Podawać w gorącym rosole pokrojone w plasterki lub na połówki zależy jak duże zrobimy.
W zasadzie jest to coś podobnego do kostki z kaszy manny do rosołu tyle , że o marchewkowym smaku i mocniej zbitej.
* Ilość kaszy trzeba dopasować do tego jak wilgotna była marchewka i jak duże było jajko- masa na kluski ma być na tyle gęsta by dało się z niej zrobić kluseczki , ale nie za twarda.
** Podpowiadam, że można je również podawać jako dodatek do II Dania np. mięsa z kurczaka z rosołu w sosie potrawkowym , koperkowym lub chrzanowym.
*** Można je podsmażyć na rumiano na maśle ( pokrojone w plasterki ) i podawać z surówką.
Dodać jajko i kaszę mannę . Posolić . Wymieszać. Odstawić na 30 minut by kasza spęczniała.
Z masy formować kulki ( lub jak nam się spieszy kłaść łyżeczką jak kluski kładzione).
Gotować w osolonym wrzątku ok. 5 minut ( mają bulgotać ale nie za mocno).
Wyjąć łyżką cedzakową.
Podawać w gorącym rosole pokrojone w plasterki lub na połówki zależy jak duże zrobimy.
W zasadzie jest to coś podobnego do kostki z kaszy manny do rosołu tyle , że o marchewkowym smaku i mocniej zbitej.
* Ilość kaszy trzeba dopasować do tego jak wilgotna była marchewka i jak duże było jajko- masa na kluski ma być na tyle gęsta by dało się z niej zrobić kluseczki , ale nie za twarda.
** Podpowiadam, że można je również podawać jako dodatek do II Dania np. mięsa z kurczaka z rosołu w sosie potrawkowym , koperkowym lub chrzanowym.
*** Można je podsmażyć na rumiano na maśle ( pokrojone w plasterki ) i podawać z surówką.