WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1680]

Kluski z kaszą kuskus

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kluski z gotowanych ziemniaków i kaszy kuskus. Podane ze skwarkami z kiełbaski i smażoną cebulką. Pyszne na obiad.

Kluski z kaszą kuskus Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski z kaszą kuskus

 

Sposób przygotowania:

Kluski z kaszą kuskus

ETAP 1:

Ugotowane i wystudzone ziemniaki zmielić. Kaszę wsypać do garnka i zalać 0,5 szklanki wrzątku ze szczyptą soli. Przykryć i odstawić na 5 minut. Zamieszać i ostudzić. Zimną kaszę dodać do ziemniaków. Wsypać obie mąki, wbić jajka i dodać 0,5 łyżeczki soli. Zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kluseczki jak kopytka.

W garnku zagotować wodę, posolić i wrzucić kluski. Gotować 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane kluski wyłożyć na półmisek żaroodporny.

Kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i wrzucić kiełbasę z cebulą. Przesmażyć. Polać kluski.

Kluski z kaszą kuskus
Ugotowane kluski wyłożone na półmisek żaroodporny
Kluski z kaszą kuskus
Kluski z kaszą kuskus w trakcie gotowania
Kluski z kaszą kuskus
Pokrojone kluseczki ułożone na drewnianych deskach
Kluski z kaszą kuskus
Kasza kuskus dosypana do zmielonych ziemniaków