Sposób przygotowania:
Kluski z kaszą kuskusETAP 1:
Ugotowane i wystudzone ziemniaki zmielić. Kaszę wsypać do garnka i zalać 0,5 szklanki wrzątku ze szczyptą soli. Przykryć i odstawić na 5 minut. Zamieszać i ostudzić. Zimną kaszę dodać do ziemniaków. Wsypać obie mąki, wbić jajka i dodać 0,5 łyżeczki soli. Zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kluseczki jak kopytka.
W garnku zagotować wodę, posolić i wrzucić kluski. Gotować 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane kluski wyłożyć na półmisek żaroodporny.
Kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i wrzucić kiełbasę z cebulą. Przesmażyć. Polać kluski.